Преминете към основното съдържание

ТОП съставки за подхранване и хидратация на кожата

23.11.2017 г.

Notino

Прочитане за 4 минути

Тайнството на здравата и сияеща кожа са правилното подхранване и хидратацията. Точно както се грижите за тялото си с рационална храна, богата на антиоксиданти, така „нахранете“ и вашата кожа!

Благодарение на хидратацията, кожата се оросява от кръвта достатъчно и се защитава по-добре от околните влияния. Не е нужно да прибягвате до хидролифтинг. Достатъчно е да изберете препоръчваните от дерматолозите продукти, съдържащи активно хидратиращи съставки, които освен че овлажняват също добре подхранват кожата. Ако при това не забравяте да спазвате питейния режим, успехът с красива и младежка кожа е гарантиран.

Бетаин

Тази растителна аминокиселина, наричана също глицин, привлича влажността и я задържа в кожата. Освен това тя помага на кожата да активира своя самохидратиращ механизъм, подобрява нейната текстура и я предпазва от механични увреждания. Благодарение на антивъзпалителния и успокояващ ефект, бетаинът е подходящ и за много чувствителна кожа. Ще го намерите например в La Roche-Posay Toleriane, успокояваща почистваща емулсия за нетолерантна кожа.

Масло от шеа

Маслото от шеа или от карите, е растителна мазнина, съдържаща потребни витамини със забележителни хидратиращи свойства. За неговата тайна е знаела още владетелката Клеопатра, когато то се добивало от свещеното дърво Shea. Витаминът Е в маслото от шеа предпазва кожата, а витаминът А я регенерира и изпъва. Есенциалните мастни киселини на витамина F помагат срещу акне и подкрепят обновяването на кожата, а витаминът К увеличава пластичността на епидермиса и намалява подпухналостите. Маслото от карите успокоява кожата, предотвратява загубата на влажност, придава еластичност и гладкост. Чувствайте се свободни да се миете, без последващото изсушаване на кожата! Нашият съвет е овлажняващото релипидиращо миещо масло против раздразнения La Roche-Posay Lipikar.

Ниацинамид

Ниацинамидът е витамин от група В, а именно В3. Той повишава нивата на колагена, мастните киселини и церамидите в епидермиса, с което предпазва кожата от вредните и свободни радикали. Предотвратява загубата на вода в епидермиса, но едновременно с това снижава неговата мазнота и така ефективно се бори против възникването на акне. B3 е ефективен и срещу пигментните петна, има противовъзпалително въздействие и е особено щадящ за кожата. Достатъчно количество ниацинамид ще намерите в хидоатиращата маска за лице Vichy Mineral Masks.

Урея

Уреята е карбамид или карболдиамид, известна със силния си хидратиращ и изразително омекотяващ ефект. В дермокозметиката, синтетично произведената урея е широко използвана и поради това, че ускорява абсорбцията на други активни полезни вещества. Също както глицина, тя привлича водата и възстановява еластичността и финеса на кожата. Има отлични дезинфекциращи свойства и намалява въздействието на алергените върху кожата, и се ползва като добър помощник при атопия. Нашият любим продукт с урея е Uriage Eau Thermale, копринен лосион за тяло за суха и чувствителна кожа.

Карагенан

Морските водорасли пречистват не само нашия организъм, но и кожата. В дермокозметиката те се ползват поради антиоксидантните, регенеративните и противовъзпалителните ефекти. Подобно науреята те са способни да привличат други активни съставки и да „помагат“ за абсорбцията им. Карагенанът се извлича от червени морски водорасли и ирландски мъх, и ефективно овлажнява кожата. Пожелайте си необходимите антиоксиданти с интензивния хидратиращ серум Aqualia Thermal.