Преминете към основното съдържание

Най-добрите унисекс парфюми: ТОП 10 аромата, които и двамата ще обожавате

19.02.2020 г.

Notino

Прочитане за 4 минути

Само мъжки, само женски аромати? Забравете!

Не се поддавайте на стереотипното разделение на половете и избирайте от нашите топ 10 унисекс парфюми, които подчертават индивидуалния стил и уникалния чар на всяка личност, независимо дали тя е от мъжки или от женски пол.

Пионерите на унисекса

Най-добрите унисекс парфюми започнаха да се появяват едва след 1994 г., когато парфюмеристите Алберто Морилас и Хари Фремонт представиха под марката Calvin Klein известния свеж цитрусов унисекс аромат Calvin Klein CK One. Изведнъж всички започнаха да се парфюмират със свободомислещата тоалетна вода с плодов увод и цветно сърце, с което рухна една непреодолима дотогава мислена граница. Не е ли страхотно в банята да има само един парфюм, който можете да използвате и двамата?

Магията на унисекс ароматите

Днес при композирането на унисекс парфюмите техните автори се опитват да изместят сексуалността до неутрално положение. Не мислете обаче, че най-добрите унисекс парфюми не са секси или дори предизвикателни. Просто в тях не изпъкват типично мъжки или типично женски съставки. Чудесен пример за изключително чувствени и пристрастяващи унисекс аромати са ориенталските, като например Boucheron La Collection Vanille de Zanzibar, Tom Ford Tobacco Vanille, или Montale Chocolate Greedy.

В слънчевите аромати La Collection Vanille de Zanzibar и Tobacco Vanille доминира упоителната и гореща ванилия, която в Boucheron се смесва с перуански балсам и хелиотропиум, а при Том Форд с акорди на бобова тонка, цвят на тютюн и какао. Ориентът под формата на Chocolate Greedy пък изпъква най-добре в по-хладни дни, които позволяват да се прояви изразителният акорд на какаото с дъх на ванилия.

Вие придавате завършен вид на парфюма

Бен Горхам, основателят на шведската марка Byredo, казва в интервю за Vanity Fair, че когато създава нишови унисекс парфюми резонира преди всичко със себеизявата, като никога не дава лице на мъж или жена. Затова парфюмите Byredo са също така безгрижни като създателя си. Например Byredo Bal D'Afrique обожават мъжете и жените заради искрящите нотки на лимон и бергамот, цветното сърце и мекия бял мускус. Има опасност да се сдърпате за този унисекс аромат !

Цитруси и цветя

Също така фриволни и палави са и другите две нишови съкровища от нашия подбор топ 10 – одеколонът Acqua di Parma Colonia, ухаещ на сицилиански лимони, и свежият, непредсказуем и непринуден цветно-дървесен унисекс аромат Juliette has a gun Anyway на независимата италианска марка нишови парфюми на Романо Ричи, внук на известната Нина Ричи. Неговата хармонична, елегантна и чиста основа ще се хареса на свободомислещите души и на всички безнадеждно влюбени до полуда.

В главната роля индивидуалността

Макар и изключително рядко, но се срещат и дървесни композиции. Според създателите на ароматите ги харесват чувствените мъже и необузданите жени. Тези, които не се притесняват да облекат палтото на мъжа си, а пред хората да твърдят, че широките дрехи са на мода. Дървесните ароматни композиции са проява на бунтарство, което буди силни емоции.

Можем да ви препоръчаме една такава нишова „света“ троица: Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire Bois Doré, Diptyque Philosykos и Escentric Molecules Molecule 01. Ароматите, в които главна роля играят съставки като тиково дърво, кедър, смокиня или различни видове пипер, са особено подходящи за специални поводи.