Как правилно да си мием зъбите? Осигурете си перфектна усмивка!

26 октомври 2020 г.Notino
Миенето на зъбите е всекидневна рутина, която научаваме като малки.

Правилния начин за почистване обаче голяма част от нас научават едва в зряла възраст. Техниката за миене на зъбите обаче е не само важна, тя е и съвсем простичка! Мислите си, че се справяте добре? Предлагаме ви кратък преглед на подходящите продукти и правилна техника на измиване стъпка по стъпка.

Как да изберем четка за зъби?

Въпреки че всеки обича да избира четка за зъби според любимия си цвят, важно е по-скоро да обърнем внимание на други неща, като например големина на главата, гъстота и мекота на косъмчетата. Избирайте четки с по-малки глави – те по-лесно се адаптират към формата на зъбите. Мит е, че по-твърдата четка измива по-добре. Избирайте четки с по-меки косъмчета, които не нараняват венците.

Четката Curaprox Limited Edition Japan комбинира по перфектен начин тези характеристики – тази лимитирана серия определено ще освежи рафта в банята ви! Ако сте свикнали с електрическа четка за зъби, препоръчваме ви Philips Sonicare EasyClean HX6511/50, която работи на принципа на звуковите вибрации. Тя не само перфектно почиства зъбите, но също така масажира и стимулира венците.

По-малкото понякога е повече

Четката обаче не решава нищо! За правилното измиване на зъбите ще помогне и четката за почистване на отделните зъби и междузъбното пространство. TePe Compact Tuft е с изключително малка глава и затова може да почисти и най-трудно достъпните места от вътрешната страна на зъбите или по задните зъби.

Най-малките, но не и по-маловажни, помощници са интерденталните четки. Обърнете внимание на големината на главата. Нашият опит показва, че са необходими няколко размера, които да кореспондират на различните по големина пролуки между зъбите. Затова ви препоръчваме комплект с различни по размер четки, като например TePe Extra Soft.

Как да почистваме зъбите си с интердентални четки?

С тези четки можете да премахнете натрупаната в междузъбното пространство плака, но само ако главата на четката изпълва цялото пространство. Ако обикновено избирате четки с по-малки глави, трябва да знаете, че при почистването на тези пролуки това няма да е така ефективно. Иначе самата техника е изключително проста! Преминете между зъбите с четката, като винаги започвате от венците – достатъчни са две движения в двете посоки и сте готови.

Не забравяйте да редувате различните по размер четки. Ако главата на четката минава твърде лесно, може би трябва да използвате такава с по-голяма глава, която обаче трябва да ползвате много внимателно, без да натискате силно. При допълнителни въпроси, свързани с избора на подходяща четка, правилна техника и колко често трябва да се подменят четките за междузъбното пространство, може да се обърнете към своя стоматолог.

Как да постигнем блестящи резултати при миене на зъбите?

Ако трябва да сме честни, изискванията по отношение на избора на четка за зъби са по-строги в сравнение с възможностите, които ни се предлагат при пастите. Покупката на паста за зъби вероятно не може да се сравни с покупката на нов тоалет, но пък блестящата усмивка е по-красива от всяка рокля. Ако сте с чувствителни зъби, но търсите паста с избелващ ефект, опитайте Opalescence Whitening Sensitivity Relief, която е подходяща за ежедневна употреба.

Перфектни резултати може да очаквате и от избелващата паста MEDIBLANC Whitening, която ще се погрижи и за устойчивостта на зъбите ви. Благодарение на натуралните съставки пастата не образува пяна, което естествено не пречи на нейната ефективност! Към пастата Marvis Cinnamon Mint обаче може да развиете лека зависимост – тя има чудесно избелващо действие и едновременно с това страхотен аромат на канела.

Как правилно да мием зъбите си?

И така – имате ли вече всички необходими продукти? Тогава може да пристъпим към правилната техника за миене на зъбите.

  • Трябва да разположите главата на четката под ъгъл от 45 градуса върху част от зъба, а другата половина на четката трябва да е върху венеца. И да – наклонът наистина има значение.
  • Започнете с малки кръгови движения – така почиствате както зъбите, така и основата на венците. Едновременно с това, преминете с четката и в посока отдолу нагоре, за да може да премахнете зъбната плака.
  • Не натискайте с четката, движете я леко, за да не нараните венците.
  • По този начин почистете цялата предна част на горните и долните зъби, после се погрижете по същия начин и за задната част на всички зъби.
  • След това поставете четката директно върху кътниците и с кръгови движения ги почистете.
  • Довършете миенето на зъбите, като използвате четката за индивидуално почистване и интерденталните четки.
  • Накрая може да почистите междузъбните пространства и с Oral B Satin Tape.
  • Каква е последната стъпка? Премахнете всички бактерии от устата с водата за измиване Ecodenta Expert Extraordinary Whitening.

Все още се колебаете колко дълго трябва да миете зъбите? Забравете за правилото за трите минути. Трябва да преминете през всички гореспоменати стъпки, независимо колко време ще ви отнеме това! След като измиете зъбите, преминете с езика през тях – ако ги усещате гладки, значи сте си свършили работата добре. Правилната техника за почистване на зъбите винаги трябва да бъде консултирана и с личния ви стоматолог, а след това тя трябва да се тренира. Зъбите ви ще ви бъдат истински благодарни.

Прочетете повече