Как да изберем парфюм за жена? Голям наръчник с аромати

9 март 2021 г.Notino
В ароматите на парфюмите е скрита красота, която след време отлита. Ако ви се удаде да я уловите, най-вероятно сте открили въображаемата си втора кожа.

Само че в света на ароматите съществуват много понятия, без познаването на които мечтата ви за съвършено съответствие може да бъде силно затруднена. Ще ви насочим как да изберете парфюм, който да е създаден точно за вас, и по какво да се ориентирате.

Избор на парфюм според съставките

Когато купуват парфюм, жените често решават според това, какви съставки усещат при нанасянето му. Добре е да знаете обаче, че отделните ароматни съставки се освобождават постепенно. Всеки парфюм има връхни, сърцевинни и базови нотки – глава, сърце и база. За общото им звучене са важни взаимното проникване и хармонията помежду им.

> ГЛАВАТА на парфюма (връхни нотки) определя първото ни впечатление и привлича вниманието. Съдържа бързо летливи нотки, които се изпаряват след около 15 минути.

> СЪРЦЕТО на парфюма (сърцевинни нотки) излиза на сцената след връхните тонове и придава т. нар. характер. Ароматът му издържа до няколко часа и е най-важен за избора.

> БАЗАТА на парфюма (базови нотки) придават на уханието дълбочина и трайност. Започват да се усещат около четиридесет и пет минути след нанасянето и се сливат със сърцевинните нотки.

Видове парфюми според тяхното семейство

Разделянето на парфюмите според съставките им не е еднакво навсякъде по света, но редица производители се ръководят от официалната френска класация на Société Française des Parfumeurs. Тя различава седем основни вида (семейства) аромати, с много подкатегории.

> Цитрусови парфюми: Съдържат най-голям дял цитрусови есенции, които се допълват от плодови или цветни нотки, както при унисекс парфюмите Atelier Cologne Orange Sanguine или при Elizabeth Arden White Tea Mandarin Blossom. Това най-често са по-леки тоалетни води или одеколони, които са изключително подходящи за летен аромат.

> Цветни парфюми: Семейството на цветните парфюми е най-многобройно, защото то е най-търсено на пазара. Най-харесвани са ароматите с роза, жасмин, лавандула, лилия, ирис, магнолия, момина сълза и тубероза. Състоят се от една цветна нотка (солифлор) или съдържат добре съчетана композиция от няколко различни цветя. Още по-нататък сладките парфюми могат да съдържат цветя и плодове, евентуално дървесни (цветно-дървесни) или свежи нотки (цветно-цитрусови). Цветните парфюми са идеални за пролетни аромати.

> Фужерни аромати: В тях доминират мъх, папрат, кипарис и лишейни растения, които по екстравагантен начин се сливат с цветя или подправки. Типични са по-скоро за мъжете, но ще намерите фужерни съставки и в оригинални дамски аромати или унисекс парфюми.

> Ориенталски парфюми: В по-тежките, страстни аромати, какъвто е Mugler Alien царуват подправките. Тук попадат, например, типичните парфюми с нотки на ванилия или мускус, пудровите ухания или острите цветно-пикантни аромати (жасмин, фрезия, българска роза…). Те ще ви сгреят като парфюми за зимата или при празнични поводи.

> Дървесни аромати: В базовите нотки се разкриват дървесни акорди – кедър, палисандрово дърво, сандалово дърво, абанос и други ценни дървесни видове. Най-често се смесват с ориенталски ухания, каквато е мадагаскарската ванилия, и с цветни тонове. Чудесен пример за такъв аромат е Armani My Way, в който с есенцията на хвойна се смесват нотки на ванилия и индийски жасмин. Ще ги оцените като подходящи за есента аромати.

> Шипрови аромати: Получават наименованието си от парфюма Chypre от 1917 година, в който доминират дъбов мъх, мускус, пачули и бергамот. Такъв аромат е Narciso Rodriguez For Her Pure Musc.

> Кожени парфюми: Кожата в тях обикновено се допълва от нотки на тютюн, цветни и плодови акорди. Често са унисекс.

В други класификации по групи може да се срещнете с понятия като гурме, алдехидни, водни, зелени или ароматични парфюми. Производителите са изключително креативни в избора си на наименования и често отделните категории се комбинират.

Състав на парфюмите според концентрацията

Трайността на аромата зависи от разпределението на парфюмната композиция – тоест от съотношението вода, алкохол и ароматни съставки. Колкото повече етерични есенции съдържа парфюмът, толкова по-траен и интензивен е ароматът му.

> EdF (Eau de Fraiche): Леката EdF съдържа приблизително 1–3% етерични вещества и е подходяща за топлите месеци от годината. Ароматът е ненатрапчив, изпарява се бързо и издържа по-дълго върху дрехите, отколкото директно върху кожата. Често това е по-лек летен вариант на познат аромат.

> EdC (Eau de Cologne): Одеколонът има по-малко от 5% парфюмно съдържание в 70% алкохол, затова служи по-скоро за освежаване.

> EdT (Eau de Toilette): Тоалетната вода има 4 до 8% парфюмна концентрация в 80% алкохол. Трайността е по-голяма, но въпреки това е добре да повтаряте нанасянето през деня.

> EdP (Eau de Parfum): Парфюмните води имат до два пъти повече концентрация на етерични масла – 8–15% в 85–90% алкохол. Ухаят интензивно и можете да се наслаждавате на аромата им през целия ден, а някога и по-дълго.

> P/E (Parfum/Extrait): Концентрацията на парфюма достига до 15–30% в съотношение с алкохола. Съвсем естествено той е най-скъп, но разходът му е наистина малък – понякога издържа върху дрехите и няколко дни.

4 ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТА: Как да изберем парфюм за подарък?

  1. Според случая

Можете да избирате различните видове парфюми според ситуацията. Специалните празнични мигове ще бъдат допълнени от ориенталски, дървесни и пикантни фужерни аромати, които не са подходящи, например, за работа. Там е по-добре да заложите по-скоро на лек и свеж аромат, какъвто имат цитрусовите тоалетни води или цветните и цветно-плодовите парфюми. Чувствеността, която е подходяща за романтични срещи, ще бъде подчертана от пикантни аромати с мускус (мускусни парфюми), които влияят върху феромоните. В свободните дни ще се чувствате безгрижно със свежи зелени (шипрови, дървесни) или сини (с водни акорди) аромати.

  1. Според индивидуалността на жената, която ще го носи

Определените типове характери избират винаги еднакви композиции аромати. Ето защо уверените в себе си жени предпочитат праволинейни цветни аромати, докато романтичките – цветно-плодови, какъвто е Calvin Klein Eternity Eau Fresh. Страстните фатални жени залагат на ориенталски и пикантни парфюми, активните се радват на по-леки цитрусови или свежи морски и зелени акорди. Няма да обидите спокойните, уравновесени дами с унисекс парфюм като Tiziana Terenzi Gold Kirkе или с чувствени дървесни ухания, криещи нотки на пипер или тютюн.

  1. Според цвета

Със сигурност на тоалетката ви има цвят на флакона, който преобладава – той обикновено издава и типа на любимите ви аромати. Нежното жълто или прозрачно стъкло често крие свежи нотки, цитруси и плодове. В зелените флакони вибрират свежи акорди на трева и дърво, докато от сините се носи ухание на морска вода, както в Novellista Summer Flare. Преходите между лилаво и розово препращат към сладки плодови тонове, които се сливат с цветни нотки.

Червените шишенца крият богати, многопластови ориенталски съставки, а тези в кафяво, охра или обсипани със злато – подправки. И тъй като черното е цветът на нощта, търсете в тези флакони екстравагантни и чувствени нотки като кафе или розов пипер, които са завладели, например, парфюма Yves Saint Laurent Black Opium.

Но, както се казва „проверката е висша форма на доверие“: флаконът винаги служи само като насочване, този „отличителен знак“ не е стопроцентов.

  1. Според годишния сезон

Изборът ви може да е съобразен и с годишния сезон. Пролетта разкрива пространства за романтични цветни аромати или ободряващи цветно-цитрусови композиции. През лятото перфектно се носят цитрусови парфюми, ухания на сочни плодове или богати, многопластови цветни аромати. Слънчевите дни и леките, свежи горски и морски акорди сякаш са създадени един за друг. Изпълнете есента с по-тежки пикантни аромати със сладки базови нотки, а за зимата изберете деликатни гурме и ориенталски парфюми.

Разкрихме ви за парфюмите почти всичко, което би могло да ви помогне в избора им. Сега ни остава само да ви стискаме палци да намерите своя съдбовен парфюм!

Прочетете повече