Как да се отървем от акнето?

18 юли 2018 г.Notino
Честно казано, ако очаквате чудотворен съвет как да се отървете от акне през нощта… тази статия сигурно ще ви разочарова. Лекуването на акне е бягане на дълги разстояния. В добрия случай подобрение се наблюдава след седмици. Ако дори и с такава перспектива желаете няколко промени в живота, нека опитаме.

Най-честите причини, водещи до акне, са наследственост, хормонални промени, заболявания и стрес, свързан с неправилния стил на живот.

Можете да повлияете най-бързо именно върху последните два посочени фактора. Ето защо, като първа крачка в лечението, се препоръчва промяна на стила на живот. Вече дълго се говори за вредата от пържените храни, алкохола, кофеина и сладките изделия (особено шоколада). Дори и те не са преките причинители на акне, иначе спокойно можете да изключите истинския шоколад, останалите „неща“ често съпровождат признаците на неправилен стил на живот, от които проблемната кожа пряко е зависима. Така че, това е промяната номер едно.

В основата е храненето

Трябва да се консумират предимно пресни плодове и зеленчуци, придаващи на тялото ензими, основните градивни елементи на всяка клетка и помощници в регенерацията на кожата на лицето. И също антиоксиданти (витамини А, С, Е), предпазващи от оксидативен стрес. Добре е също да оставите прекомерно сладките напитки и да ги замените с вода (на един кг от теглото, трябва да изпиете 30 мл дневно). Водата естествено няма да отмие акнето, но поддържа обмяната на веществата в тялото: и то така, че се справя с отпадъчните вещества или възпаленията, към които принадлежи и акнето. Захарта поддържа възпаленията (ферментира), което изисква намаляване на сладките изделия (но качествен шоколад наистина може).

Витамини и минерали

Другите храни, от които проблемната кожа се нуждае са: съдържащите витамини от група В (банани, овесени люспи, трици, киноа, качествено червено месо, семена), цинк, помагащ за изсушаване и оздравяване (семена, морски дарове и риба, бобови растения, листови зеленчуци) или ненаситени мастни киселини (основно орехови ядки и риба). Добре въздейства пречистващ чай от коприва и глухарче. Лекуването на акне изисква намаляване на класическите млечни продукти и замяната им с ферментирали, подобряващи чревната микрофлора и цялостния имунитет.

Домашна козметична грижа

Принципно, домашната козметична грижа при лекуване на акне, дори да изглежда странно, е спането – както за борбата срещу стреса, така и защото през нощта кожата най-добре регенерира. И още, необходима е добра и качествена основа и покритие, когато искате да се гримирате. Кои са най-добрите кремове и фон дьо тен за акне?

Сигурно ще ви помогне Effaclar на La Roche-Posay. Този крем коригира белезите от акне и намалява неговото следващо образуване.

За да можете красиво да се гримирате, и да излезете навън без да губите самоувереност, необходим ви е такъв фон дьо тен, който покрива и матира, но едновременно оставя кожата да диша и не запушва порите. Именно това умее Vichy Dermablend или Vichy Dermablend 3D Correction със SPF 25. Първият е по-скоро за малки несъвършенства, а вторият се справя и с по-големи последици от акне.

И сега през лятото, бъдете особено внимателни към слънцето и избирайте слънцезащитни продукти с най-високия фактор!

Прочетете повече