Преминете към основното съдържание

Как да се отървем от акнето?

18.07.2018 г.

Notino

Прочитане за 3 минути

Честно казано, ако очаквате чудотворен съвет как да се отървете от акне през нощта… тази статия сигурно ще ви разочарова. Лекуването на акне е бягане на дълги разстояния. В добрия случай подобрение се наблюдава след седмици. Ако дори и с такава перспектива желаете няколко промени в живота, нека опитаме.

Най-честите причини, водещи до акне, са наследственост, хормонални промени, заболявания и стрес, свързан с неправилния стил на живот.

Можете да повлияете най-бързо именно върху последните два посочени фактора. Ето защо, като първа крачка в лечението, се препоръчва промяна на стила на живот. Вече дълго се говори за вредата от пържените храни, алкохола, кофеина и сладките изделия (особено шоколада). Дори и те не са преките причинители на акне, иначе спокойно можете да изключите истинския шоколад, останалите „неща“ често съпровождат признаците на неправилен стил на живот, от които проблемната кожа пряко е зависима. Така че, това е промяната номер едно.

В основата е храненето

Трябва да се консумират предимно пресни плодове и зеленчуци, придаващи на тялото ензими, основните градивни елементи на всяка клетка и помощници в регенерацията на кожата на лицето. И също антиоксиданти (витамини А, С, Е), предпазващи от оксидативен стрес. Добре е също да оставите прекомерно сладките напитки и да ги замените с вода (на един кг от теглото, трябва да изпиете 30 мл дневно). Водата естествено няма да отмие акнето, но поддържа обмяната на веществата в тялото: и то така, че се справя с отпадъчните вещества или възпаленията, към които принадлежи и акнето. Захарта поддържа възпаленията (ферментира), което изисква намаляване на сладките изделия (но качествен шоколад наистина може).

Витамини и минерали

Другите храни, от които проблемната кожа се нуждае са: съдържащите витамини от група В (банани, овесени люспи, трици, киноа, качествено червено месо, семена), цинк, помагащ за изсушаване и оздравяване (семена, морски дарове и риба, бобови растения, листови зеленчуци) или ненаситени мастни киселини (основно орехови ядки и риба). Добре въздейства пречистващ чай от коприва и глухарче. Лекуването на акне изисква намаляване на класическите млечни продукти и замяната им с ферментирали, подобряващи чревната микрофлора и цялостния имунитет.

Домашна козметична грижа

Принципно, домашната козметична грижа при лекуване на акне, дори да изглежда странно, е спането – както за борбата срещу стреса, така и защото през нощта кожата най-добре регенерира. И още, необходима е добра и качествена основа и покритие, когато искате да се гримирате. Кои са най-добрите кремове и фон дьо тен за акне?

Сигурно ще ви помогне Effaclar на La Roche-Posay. Този крем коригира белезите от акне и намалява неговото следващо образуване.

За да можете красиво да се гримирате, и да излезете навън без да губите самоувереност, необходим ви е такъв фон дьо тен, който покрива и матира, но едновременно оставя кожата да диша и не запушва порите. Именно това умее Vichy Dermablend или Vichy Dermablend 3D Correction със SPF 25. Първият е по-скоро за малки несъвършенства, а вторият се справя и с по-големи последици от акне.

И сега през лятото, бъдете особено внимателни към слънцето и избирайте слънцезащитни продукти с най-високия фактор!