Преминете към основното съдържание

Голям летен тест: знаете ли своя фототип?

13.06.2018 г.

Notino

Прочитане за 4 минути

Преди да започнете да излагате тялото си на слънчевите лъчи, ви е необходим добър слънцезащитен крем.

А за да го изберете, трябва да знаете какъв е вашият фототип – респективно как кожата ви реагира на UV слънчевото излъчване. Защото именно степента на нейната чувствителност, определя как да сте намазани идеално.

Скалата на фототиповете е съставена през 1975 година от дерматолога от Харвард Thomas B. Fitzpatrick (Томас Б. Фицпатрик), затова е наричана също скала на Fitzpatrick. Основава се на констатациите, че генетично зададеният цвят на косата, очите и цветът на кожата (количеството минерали в тях) определят ефекта за придобиване на тен (неговата интензивност, но и рисковете за здравето). В своята скала той включва и предходната хроматична скала на von Luschan (фон Лушан), която определя типа на кожата чрез сравняване на нейния цвят преди излагане на слънце с 36 стъклени матови стъклени плочки с нарастващ оттенък. Днес е достатъчно да отговорите на пет прости въпроса, и веднага ще узнаете своя фототип:

1. Какъв е цветът (естественият) на косата ви?

a) много светъл или риж

b) рус или светло кафяв

c) тъмно рус, кафяв до кестеново кафяв

d) тъмно кафяв до черен

2. Какъв е цветът на очите ви?

a)светло син

b)тъмно син, зелен или сив

c)кафяв, зеленикаво кафяв

d)кафяв до кафяво-черен

3. Вашата кожа преди излагане на слънце е:

a)много светла

b)светла, леко розова

c)средно светла, бежова

d)светло кафява, с маслинов оттенък

4. Разкрасяват ли ви лунички?

a)да, практически навсякъде

b)достатъчно много

c)понякога ще се намери някоя

d)по-скоро не

5. Вашата кожа на слънцето:

a)веднага интензивно се зачервява, никога не придобивате загар

b)често изгаря, много рядко придобива кафяв тен (или само в някои части на тялото)

c)пребиваването на слънце обикновено не й пречи, красиво получава тен, по изключение леко изгаря

d)придобива бронзов тен, за който всички ви завиждат

Преобладават отговорите A = фототип I

Слънцето е ваш неприятел. Затова най-добрият ви приятел трябва да бъде слънцезащитен продукт. Винаги трябва да избирате само най-високите фактори и можете да стоите на слънце без него не повече от 10 минути. Дори на басейна или в градината ползвайте SPF 50 или 50+. На морето, където слънцето е още по-интензивно, бъдете предимно на сянка.

Enzo за този фототип препоръчва: LA ROCHE-POSAY Anthelios,VICHY Idéal Soleil Capital, Bioderma Photoderm Max

 

Преобладават отговорите B = фототип II

И за вас важи, на слънце - внимателно! Без защитен крем вашата кожа ще издържи максимално 20 минути. На морето бъдете под сянката и ползвайте SPF 50 или 50+. У дома, в парка, при пътуване до работа, дори слънцето да не пари, нанесете поне SPF 30. И без това няма да придобиете равномерен тен.

Enzo за този фототип препоръчва: Piz Buin Tan & Protect, BIODERMA Photoderm Bronz, VICHY Dermablend

Преобладават отговорите C = фототип III

За вашата кожа придобиването на тен е приемливо. На обичайното средноевропейско слънце издържате около 30 минути. Когато правите слънчеви бани, получавате кафяв тен. Изгаряне сте преживяли няколко пъти, по скоро в екстремни случаи. SPF 30 е подходящ. Вероятно ще е достатъчен и на море.

Enzo за този фототип препоръчва: Estée Lauder Double Wear Nude Water Fresh, DERMACOL Cover, BIODERMA Photoderm

Преобладават отговорите D = фототип IV

За малко се появявате на слънце и потъмнявате. Не познавате изгоряла кожа, но често чувате възхитителните отзиви „ ти пак си бил/а на море!“. Без защитен крем ще издържите и 45 минути, но в интерес на вашето здраве , разбира се, е добре да се намажете. Достатъчен е по-нисък фактор, дори SPF 15-20 е добър.

Enzo за този фототип препоръчва: LANCÔME Teint Miracle, Lancaster Sun Beauty, Avène Hydrance, MAX FACTOR Healthy Skin Harmony, Vichy Idéal Soleil

P.S.: В Европа се среща предимно означението на фототипа от I до IV, но съществува и фототип V, който притежават азиатците и арабите и фототип VI, който имат хората с най-издържливата черна кожа. Никой от тях няма проблеми при излагане на слънце и са достатъчни ниски стойности на SPF. От тях можем да препоръчаме например : Estée Lauder Revitalizing Supreme, Nuxe Sun, Collistar Sun Protection